Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Βισσωνας - Στο μεταιχμιο της εξαφανισης


Ο βυσσωνας ενα απο τα πλασματα του ζωικου βασιλειου που σχεδον αγγιζει την απολυτη εξαφανιση . Ειναι το μεγαλυτερο χερσαιο ζωο της βορειας αμερικης . Το τριχωμα του ειναι πυκνο και μακρυ και εχει μια καπουρα που τον κανει ευδιακριτο και ξεχωριζει . Ο βισσωνας συνανταται απο 1,5 μετρο μεχρι ομως και 1 μετρο και 8ο εκατοστα και ζυγιζει κατα μεσο ορο γυρω στα 800 με 900 κιλα . Επισης ξεχωριστο και χαρακτηριστικο τον κανουν τα μεγαλα και ογκωση κερατα του .

Ο βισσωνας ειναι στα προθυρα της απολυτης εξαφανισης καθως οσοι εχουν απομεινει μετριουντε στα δαχτυλα και ειναι ασχμαλωτα . Η εξαφανιση του ειναι συνεπεια της υπερκαταναλωτικης ιδεολογιας των ανθρωπων που τον κυνηγουσαν επι χρονια και καταφεραν να τον εξαφανισουν


Δελφινοπτερος ο λευκος - Λευκη φαλαινα


Ο Δελφινοπτερος ο λευκος γνωστος και ως λαυκη φαλαινα ειναι κητος και ανηκει στην ευρυτερη κατηγορια των αρκτικων κητων καθως ως επι το πλειστον ζει εντος του αρκτικου κυκλου . Θυμιζει τα δελφινια των ποταμων καθως εχει ραχιαιο πτερυγιο και΄λαιμο σχετικα ευκινητο .


Η λευκη φαλαινα ειχε εμπορικη αξια παντα καθως ειναι πηγη τροφης και δερματος καθως προτιμαται το παχυ δερμα της . Χαρης στην "εμπορικη λαιμαργια" των ανθρωπων εχουν απομεινει ελαχισοτατες λευκες φαλαινες ανατολικοτερα απο τον τοπο που ζουσαν για να μην ερχοναται σε επαφη με τους ανθρωπους και να αποφευχθει η αλιευση τους.


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Canis lupus - Λυκος απειλειται


Ο λυκος ειναι απο τα λιγα ειδη του ζωικου βασιλειου που προσαρμοζεται πολυ γρηγορα και ευκολα παντου αλλα συνηθως τον συνανταμαι σε ορεινα και ηπειρωτικα τοπια καθως και σπανιοτερα σε ημιορεινα. Συνηθως το μηκος του κυμαινεται απο 1 μετρο μεχρι και 1 μετρο και 60 εκατοστα , και το βαρος του απο 15 μεχρι και 80 κιλα ακομη .

Ο λυκος απειλειται οχι μονο στην ελλαδα να εξαφανιστει αλλα και σε ευρωπαικη κλιμακα ειναι ειδος υπο εξαφανιση . Κινδυνευει να αφανιστει καθως ειναι σαρκοβορο ζωο και η τροφη του εχει αρχισει να μειωνεται (διαφορα ζωα που τρωει ) λογω ανθρωπωγενων παραγοντων που πιεζουν τον λυκο να εξαφανιστει . Στην ελλαδα ο λυκος προστατευεται σε οικοτοπους ειδικους απο την μη κυβερνητικη οργανωση του αρκτουρου που συμβαλει σημαντικα στην διαιωνιση του ειδος.

Allium calamarophilon - Ελληνικος θησαυρος


Allium calamarophilon

Ενα αλλο ελληνικο ειδος του φυτικου βασιλειου που υφισταται "ασφυκτικες πιεσεις" να εξαφανιστει βρισκεται και αυτο στην ευβοια σε ενα μεμωνομενο και αραιοκατοικημενο μερος της σε υψομετρο περιπου 30 μετρων . Ειναι χαρακτηριστικη η μορφη του καθως πολλοι το παρομοιαζουν με κρεμμυδι και ευστοχα πιστευω καθως η μορφη του ειναι σχεδον παρομοια με κρεμμυδι . Υπαρχει δυσκολια να αποκτησει καποιος προσβαση στον οικοτοπο του φυτου αυτου καθως συνανταται σε ασβεστοειδεις βραχους καθετους στην θαλασσα υπερβολικα αποκρυμνους.

Υπαρχει ενδιαφερον απο τους οικολογους να προστατευθει αυτο το ειδος αλλα υπαρχουν επισης και ελαχιστες πληροφοριες για αυτο κανοντας το δυσκολο να συμβαλουμε στην προστασια του . Απειλειται να εξαφανιστει διοτι μελλοντικα επροκειτο να ανοιχτουν παραθαλασσιου δρομοι με συνεπεια την εξαφανιση του για αλλη μια φορα ο ανθρωπος βαζει το χερακι του στν εξαφανιση ενος ακομα φυτικου ειδους...

Minuartia dirypha - Αμεσα απειλουμενο

Μinuartia dirypha

Το είδος Minuartia dirphya ζει εδω και πολλα χρονια στην ευβοια και συγκεκριμενα στο υψωμα "Διρφυς" . To φυτικο ειδος αυτο συνανταται σε αγονα ξηρα εδαφη , οπου επικρατει ελαχιστη βλαστηση και κατα κορον κυριαρχει η πετρα .

Το minuartia dirphya εχει επισημα χαρακτηριστει απειλουμενο ειδος συμφωνα με τον κοκκινο καταλογο . Αυτο συμβαινει καθως απειλειται επειδη οι αγροτες εκει βαζουν φωτιες συνηθως και απο προβατα και κατσικες που βοσκουν ελευθερα το minuartia dirphya .

To φυτικο ειδος αυτο εχει αιοσημειωτα χαρακτηριστικα και ειναι ευδιακριτο σε σχεση με αλλα φυτα...

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Βυδρα ...


Βυδρα
_______


Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά.

Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Κινδυνοι και απειλες : Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια λόγω της επέκτασης των αγρών, της κατασκευής δρόμων, της ευθυγράμμισης της κοίτης στα ποτάμια και η οικιστική ανάπτυξη.

Μετρα για διαιωνιση και προστασια : Για τη διατήρηση του είδους πρέπει να εξασφαλισθούν η επικοινωνία μεταξύ γειτονικών υπο-πληθυσμών, η προστασία της φυσικής βλάστησης στις όχθες, η ποιότητα και η ποσότητα(στάθμη)του νερού, η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις της άμεσης θανάτωσης και των τυχαίων ατυχημάτων.